Over de kwekerij

Op onze Kwekerij de Transitie kweken wij, Sijtse Jan Roeters en Grace Copplestone, in Twente op 1,6 hectare eetbare bomen, struiken en kruidachtigen voor toepassing in agroforestry systemen zoals voedselbosen, voedselsingels, voederhagen etc.

Kwekerij de Transitie is gevestigd op een deel van het (voormalige) tuinbouwbedrijf Het Groene Spoor waar al ruim veertig jaar biologische groenteteelt plaatsvindt in strokenteelt. Sinds de winter van 2020 worden er niet alleen groenten meer verbouwd maar worden deze afgewisseld met eetbare bomen, struiken en kruiden.

Biologisch en in de volle grond. Met Kwekerij de Transitie proberen wij al doende te leren welke elementen uit de biologisch (dynamische) landbouw en agroforestry (waaronder voedselbossen) werken in onze bijdrage en zoektocht naar een nieuwe regeneratieve landbouwcultuur.

We streven ernaar om planten te kweken die een aanvulling zijn op het beschikbare sortiment ten behoeve van agroforestry en voedselbos-systemen. Ons aanbod reikt verder dan de bekende noten en vruchten. Naast enkele minder gangbare pruimen, abrikozen en kersen, hebben we enkele vertrouwde soorten hazelnoten, appels en peren. Als minder bekende aanvulling hierop, kweken we eetbare lijsterbessen, vlierbessen en enkele vruchtselecties van sleedoorns. De komende jaren gaan we ons nog meer concentreren op een selectie van vruchtgewassen die naar onze mening nog ondergewaardeerd en met name te weinig gekweekt worden. Onze interesse gaat specifiek uit naar kaki, pawpaw, moerbei en noten als walnoot, pecannoot en tamme kastanje. Deze selectie vormt de basis van onze inzet voor een duurzame, veerkrachtige toekomst.

Onze agroforestry kwekerij

Omdat de bomen zijn geënt, dragen ze soms hetzelfde jaar al vruchten, zoals bij de tamme kastanje en de moerbei. Voor kaki en pawpaw moeten we helaas wat langer wachten.

Loopeenden om de slakken in toom te houden en voor de heerlijke eitjes. Als je ze over het land ziet waggelen wordt je meteen vrolijk. Al lusten ze ook graag zaden van groenbemester. We blijven leren…

Afgelopen winter hebben we ongeveer 1.600 bomen geënt. Het meerendeel is dit najaar beschikbaar voor de verkoop. Sommige mogen nog een jaartje op de kwekerij blijven om groter te groeien

Strokenteelt; bomen en struiken afgewisseld met groente en bloemenzaden.

Voor ontwikkeling van lokale natuur kweken we enkele autochtoon inheemse iepen en linde’s. Omdat we de zaden ook zelf oogsten, komen we regelmatig op de mooiste plekken van Twente.

Op weg naar “no-shit-farming”. Gras-klaver als maaimeststof in combinatie met wilgen(griend). Als mulch voor onkruidbeheersing en een goede verhouding tussen stikstof en koolstof in de bodem.