Over de kwekerij

Met Kwekerij de Transitie kweek ik, Sijtse Jan Roeters, in Twente op 1,6 hectare eetbare bomen, struiken en kruidachtigen voor toepassing in agroforestry systemen zoals voedselbosen, voedselsingels, voederhagen etc.

Zoals al veertig jaar gebruikelijk op Het Groene Spoor, teel ik in strokenteelt. Echter sinds de winter van 2020 worden er niet alleen groente meer verbouwd maar worden deze afgewisseld met eetbare bomen, struiken en kruiden.

Biologisch en in de volle grond. Met Kwekerij de Transitie probeer ik al doende te leren welke elementen uit de biologisch (dynamische) landbouw en agroforestry (waaronder voedselbossen) werken in mijn bijdrage en zoektocht naar een nieuwe regeneratieve landbouwcultuur.

Een op agroforestry geinspireerde kwekerij

Loopeenden om de slakken in toom te houden en voor de heerlijke eitjes. Als je ze over het land ziet waggelen wordt je meteen vrolijk. Al lusten ze ook graag zaden van groenbemester. We blijven leren…

Strokenteelt; bomen en struiken afgewisseld met groente en bloemenzaden.

Op weg naar “no-shit-farming”. Gras-klaver als maaimeststof in combinatie met wilgen(griend). Als mulch voor onkruidbeheersing en een goede verhouding tussen stikstof en koolstof in de bodem.